Inspisient


Inspisient, betegnelse for yrkesutøvere innenfor teater, film, fjernsyn eller radio, med ansvar for de tekniske og administrative funksjoner i forbindelse med forestillinger eller opptak. Innen teater ofte benyttet om den ansvarlige for kveldens forestilling.
(Store Norske Leksikon.)

En inspisient overskuer det totale bildet av en teaterproduksjon, og ser både de store og de små sammenhengene - fra dag til dag, og over en hel produksjons- og spilleperiode.
(Fra Norsk Teaterinspisientforenings definisjon av inspisientrollen.)


Utdanning:

Det finnes en rekke to- og tre- årige utdannelser i Storbritannia. Blant de fremste er RADA, LAMDA, Guildhall, Bristol Old Vic, Royal Welsh College. Se The Stage Management Association.

Det finnes også tre/fireårig utdannelse i teaterteknikk ved Statens Teaterskole, København, og ved Dramatiska Institutet, Stockholm.

Det finnes for tiden ikke en ren inspisientutdannelse i Norge.


Organisasjon:

  • Norsk Teaterinspisientforening organiserer de fleste profesjonelle inspisientene i Norge, og formidler gjerne informasjon om relevant utdanning, kurs, eller kontakt med sine medlemmer for inspisientoppdrag. Foreningen kan kontaktes gjennom Creokultur

Relevant lesestoff:


Inspisientrollen i spelsammenheng.

- Av Kjetil Falkum.


Organisasjon:


Norsk Teaterinspisentforening ved Creokultur