Revidert 26. november, 2021

Masker og parykkmaker

Av Maren Togstad

Togstad

Maren Togstad og skuespiller Tore B. Granås i forbindelse med «The 39 Steps» (Nord-Trøndelag teater).
Foto: Bjørn Tore Ness.


Utdanningsforløp i Norge for maskører og parykkmakere:

 • Vg1 design og håndtverk.
 • Deretter 3 års læretid i et  teater eller en opera.
 • Det er også mulig å ta en 3 årig bachelorgrad som maskør og parykkmaker.
  Pr. i dag er Stockholm nærmeste sted.
 • &nbsp
  Det er en stor fordel å ha fagbrev som frisør før man tar utdanningen.

Jobben til en maskør og parykkmaker består av:

 • Modellere og lage masker
 • Maskere og sminke
 • Måltakning og knytting av parykker, barter, skjegg og lignende hårdeler.
 • Klippe, farge og friseré parykker og aktører
 • Avstøpning, modellering og støping av kroppsdeler som ører, neser ,haker, armer, bein, tenner, og gebiss

Som maskør og parykkmaker jobber man i virksomheter som teater, opera, tv og filmselskap, reklame, museer og med utstillinger. Som fast ansatt eller som freelanser.

Yrket krever at man har gode kreative evner og  god sans for uttrykk, form og farge. Man må også ha evnen til å se og skape fra  bunnen av et kreativt og godt håndtverksmessig resultat. Å være en god menneskekjenner, og i tillegg like å være i nærkontakt med andre mennesker, er en viktig egenskap hos en maskør og parykkmaker.

Renslighet og god hygiene er viktig, personlig og med alle arbeidsredskap som benyttes.

Man må like å jobbe i team, ha god samarbeidsevne, og akseptere å jobbe i ubekvem arbeidstid.

Når man er ansvarlig for et prosjekt vil maskør og parykkmakeren delta i møter sammen med regissør, scenograf, kostymedesigner og lysdesigner. Her bestemmes form og uttrykk på forestillingen. Ved store og komplekse forestillinger kan slike møter starte ett og et halvt år før premieren.

Etter at man i møter og gjennom samtaler med de øvrige fagfelt har fått oversikt over arbeidsomfanget, starter prosessen med tilvirkning av karakterene i forestillingen. Man begynner så med å tilvirke parykker, løse deler, masker med mer. Skuespillerne eller sangerne blir kontaktet og tatt inn for måltakning til parykk eller hårdeler, avstøpning til løsdeler, masker mm.

Etter at prøveperioden har startet vil skuespillerne, sangerne bli tatt inn til prøving av parykker, løsdeler mm. og prøvemaskeringen vil starte. Når vi nærmer oss premiere vil vi ha kostyme og maskeringsprøver på scenen. Da er det viktig å kunne se resultatene sine i forhold til lys, om man trenger mindre eller mer maskering, frisering osv.

Under forestillinger har maskøren også oppgaver. Dette kan være  ommaskering til annen rolle eller f.eks. hvis man skal gjøre en karakter eldre, sykere, døende etc.Nyttige lenker:

Relevant lesestoff:


Maskegruppe