Jensvukkunatt

Neste fremføring: 14 juni - 16 juni

Manus: Hans Magnus Ystgaard

Fylke: Trøndelag

Kommune: Steinkjer

Sted:
Vekreshaugan


Kategorier:


Laster kart ....


Legg til i kalender


Kort om stykket:

Bagabu Ungdomslag feirer 120-årsjubileum, og setter med dette opp Jensvukkunatt skrevet av sparbyggen Hans Magnus Ystgård. Jensvukkunatt er et musikk/teaterstykke som bygger på folketradisjon; sagn, musikk, song og dans. På scenen får dere møte unge og gamle skuespillere og sangere, Henning mannskor er med, og i tillegg profesjonelle musikere. Barn og ungdom i bygda er med og spiller på noe av musikken.

Tittelen på stykket og ordet «Jensvukkunatt» er sparbu-/henningmål for «jonsvaka»; altså natta til St. hansdagen 24. juni. Jensvukkunatt er altså St.Hans aften.

Handlinga i stykket er lagt 100 år tilbake i tid, og de lokale tradisjoner som da var brukt i Sparbu/Henning, men også andre stader i forbindelse med Jensvukkunatta. Overtro, tusser og troll er sentrale i stykket. En skikk som var vanlig i Sparbu/Henning var blant annet at ungene fekk leke bryllup på Jensvukkunatta, og lekebryllup er derfor også en viktig del av stykket.

Jensvukkunatt er satt opp en gang tidligere av Verdal Teaterlag, men da med et annet manus for andre akt. Stykket er nå ferdigskrevet på nytt med ei ny andre akt, og er klar til ny oppsetting. Dette er altså første gang stykket settes opp i denne formen.

Stykket spilles på en friluftsarena – Vekreshaugan. Dette er et område med flere gravhauger og spelplassen er delvis på og ved siden av en av gravhaugene.

Før det var forsamlingshus og samfunnshus i Henning var Vekreshaugan en møteplass for folk i bygda blant annet på St.Hansaften. Parkering skal skje ved Henning samfunnshus. Det er lagt opp til at man går sammen til spelplassen som er ca. 800 meter unna samfunnshuset.

For de som av ulike årsaker har problem med å gå så langt, vil de bli kjørt til spelplassen. Disse må også møte opp ved samfunnshuset. Oppmøte og parkering ved samfunnshuset skjer senest 30 minutter før forestillingsstart.


2019