Kongebryllupet – et teaterkonsept med vielse og bryllupsgilde.

Neste fremføring: 26 juli - 26 juli

Manus: Mildri Austmo Ryan

Fylke: Østfold

Kommune: Sarpsborg

Sted:
Olavsdagene i Sarpsborg


Kategorier:


Laster kart ....


Legg til i kalender


Kort om stykket:

Sommeren 2019 er det klart for et spennende samarbeidsprosjekt mellom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Olavsdagene i Sarpsborg. Vi gjenskaper kong Olav og prinsesse Astrids bryllupsgilde samtidig både i Sarpsborg og på Stiklestad med publikum som gjester.

Forestillingen er produsert som et gilde hvor publikum er Olav og Astrids gjester. Vigselen foregår utendørs mens selve bryllupsgildet foregår innendørs med fantastisk mat, drikke og formidling.

Historisk bakgrunn:
Norges Olav Haraldsson og Sveriges Olav Skötkonung lå i stadige stridigheter om landområder. En måte å bygge allianser på var gjennom giftermål, og i 1018 gjennomførte Olav Haraldsson et forliksfrieri til Olav Skötkonungs eldste datter Ingegerd. Ifølge sagaen var Ingegerd glad for dette, men Olav Skötkonung var rasende over forslaget. Bøndene ønsket imidlertid fred og på tinget ble det besluttet giftermål mellom Ingegerd og Olav Haraldsson. Senere brøt Olav Skötkonung denne avtalen og lovet bort Ingegerd til fyrst Jaroslav i Russland. Olav Haraldsson måtte ta til takke med den yngre søsteren Astrid og Olav og Astrid giftet seg i Sarpsborg ved kyndelsmessetider (2. februar) i 1019.. Ragnvald jarl og Sigvat skald kjente begge kongene og var viktige arkitekter for å få ekteskapet i stand. Dermed var alliansen inngått og stridighetene mellom det norske kong Olav og den svenske Olof Skötkonung ble avsluttet.


2019