Kongebryllupet – et teaterkonsept med vielse og bryllupsgilde.

Neste fremføring: 26 juli - 26 juli

Manus: Mildri Austmo Ryan

Fylke: Trøndelag

Kommune: Verdal

Sted:
Stiklestad Nasjonale Kultursenter


Kategorier:


Laster kart ....


Legg til i kalender


Kort om stykket:

26. juli kl. 18.00  presenterer vi det storslagne Kongebryllupet – et teaterkonsept med vielse og bryllupsgilde. Dette vil være åpent for publikum både i Sarpsborg og på Stiklestad i forbindelse med Olavsdagene i Sarpsborg og Olsokdagene på Stiklestad.  På Stiklestad inviterer vi til en åpen vielse kl 18.00 ute på middelaldertunet. For de som ønsker å delta på selve bryllupsgilde- med historisk mat, musikk og formidling, tar publikum 1000 år tilbake i tid, kan du kjøpe deg billett.

Historisk bakgrunn
Norges Olav Haraldsson og Svearikets Olav Skötkonung lå i stadige stridigheter om landområder. En måte å bygge allianser på var gjennom giftermål, og i 1018 gjennomførte Olav Haraldsson et forliksfrieri til Olav Skötkonungs yngste datter Ingegerd. Ifølge sagaen var Ingegerd glad for dette, men Olav Skötkonung var rasende over forslaget. Bøndene ønsket imidlertid fred og på tinget ble det besluttet giftermål mellom Ingegerd og Olav Haraldsson.

Senere brøt Olav Skötkonung denne avtalen og lovet bort Ingegerd til fyrst Jaroslav i Russland. Olav Haraldsson måtte ta til takke med hans frilledatter Astrid, og de giftet seg i Sarpsborg ved kyndelsmessetider (2. februar) i 1019. Ragnvald jarl og Sigvat skald kjente begge kongene og var viktige arkitekter for å få ekteskapet i stand. Dermed var alliansen inngått og grunnlaget for fred mellom den norske kong Olav og den svenske Olof Skötkonung var påbegynt.


2019