Lisbet på Jarnfjeld

Neste fremføring: 30 juli - 1 august

Fylke: Trøndelag

Kommune: Røros

Sted:
Christianus Sextus gruve


Kategorier:


Laster kart ....


Legg til i kalender


Kort om stykket:

Lisbet Jarnfjeld elsker vidda. Mer enn noe annet. Mer enn mannen hun er gift med ‘n Bjørn Hallvarsa. Kanskje hun til og med elsker vidda mer enn sitt livs store kjærlighet, ‘n Sivert prest. Her skal hun leve og her skal hun dø.
Bjørn Hallvarsa derimot, hater vidda. Den skremmer livskiten ut av han og den gnagende følelsen av isolasjon og ensomhet på fjellet driver han til vanvidd. Han drømmer seg vekk,
ned til dalen igjen. Det hjelper ikke på at ekteskapet med Lisbet ennå ikke er fullbyrdet.
Hvorfor vil ikke Lisbet gi seg hen? Kan hun overhodet gi seg hen til noe annet enn den ugjestmilde vidda? Og hvorfor går hun alltid søndagskledd og smeller kammersdøren igjen på andre året?
Som i så mange av Falkbergets verker står også fjellfolkets liv i sentrum av handlingen i Lisbet på Jarnfjeld. Et hardt liv i evig kamp mot elementene og viddas uforutsigbare lynne.
Angsten for at ressursene ikke skal strekke til. Og den indre kampen i menneskene som klorer seg fast der oppe, en ukuelig stahet og kraft som er selve nerven i denne fortellingen.
Lisbet styrer gården med jernhånd og går over lik for få bli værende på sine forfedres gård på vidda. Hun aner at husbonden går med tanker om å selge. Det brygger opp til storm på Jarnfjeld.

2021